Novinka v rámci PET lahví: Neoddělitelná víčka, která mají bojovat s plastovým znečištěním

 

Možná se i vám v poslední době stalo, že jste si chtěli otevřít PET lahev s pitím, ale víčko se vám nepodařilo sundat. Rozhodně se nejedná o vadný kus ani výrobní chybu. Důvod je zcela prostý. Proč jsou víčka k lahvím přidělaná napevno a jaké to má opodstatnění? 

 

Neoddělitelná víčka

Víčka upevněná k plastovým lahvím představují včasnou odezvu některých výrobců nápojů, kteří tak reagují na nařízení Evropské unie, kdy od roku 2024 musí být všechny PET lahve opatřeny tzv. neoddělitelnými víčky

Tento krok má výrazně přispět k ochraně životního prostředí, neboť by díky němu mělo dojít ke snížení množství odpadu v přírodě. Dle nejrůznějších diskuzí na sociálních sítí je zřejmé, že většina lidí s tímto počinem příliš nesouhlasí a jedná se podle nich o naprostou zbytečnost znepříjemňující pití z lahve.  

Aby se vám i po zavedení této novinky z lahve dobře pilo, je důležité víčko pořádně odklopit. Pokud ho jen povolíte a odšroubujte, jeho okraj by vás mohl škrábat do tváře nebo rtů. 

 

Coca-Cola jako průkopník inovativního typu uzávěru 

Jako první přišla s napevno přidělanými víčky nápojářská společnost Coca-Cola. Postupně by se měly přidávat i další společnosti, neboť od 3. července příštího roku bude tento typ uzávěru povinen pro všechny výrobce. Do té doby musí firmy upravit své výrobní linky takovým způsobem, aby zůstala víčka i po odšroubování stále součástí lahve.

 

Důvod připoutání víčka k láhvi

Důvod napevno přidělaných víček je nejspíš většině jasný. Evropská unie se za každou cenu snaží bojovat s plastovým znečištěním. Podobně tomu bylo i v roce 2021, kdy začala v rámci EU platit směrnice zakazující plastové výrobky určené na jedno použití (brčka, příbory nebo talíře). 

Spousta společností si v této novince našla další benefity. Podle některých může změna pomoci předejít ztrátě či znečištění víčka a ideální je i pro hendikepované osoby nebo řidiče, pro které se tak zavírání stane mnohem snazší.  

Důležité je zmínit, že víčko má stále stejný systém otevírání jako původní uzávěr. Obměna tkví v kroužku kolem hrdla plastové lahve, ke kterému je připevněno „poutko“. To drží víčko připevněné k lahvi i po odšroubování. Díky tomu by se mělo víčko recyklovat společně s lahví. Cenu lahve s nápojem tato změna nikterak neovlivní. 

 

Třídění PET lahví s napevno přidělaným uzávěrem

Plastové láhve včetně víčka patří jednoznačně do žlutého kontejneru. Do toho je dále možné vhazovat nejrůznější plastové fólie, sáčky, tašky, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD, kelímky od jogurtů a mléčných výrobků a pěnový polystyren v menších kusech. 

PET lahve a další nádoby před vhozením do popelnice na plast vždy řádně sešlápněte. Snadno si tak v ní ušetříte místo. 

 

Další kroky pro zlepšení ekologické situace

V České republice se poslední roky mimo jiné mluví o zálohování PET lahví a plechovek patřících do šedého kontejneru. To by měl fungovat podobně jako vracení skleněných lahví. V minulém roce tento systém zavedlo sousední Slovensko, a aktuálně tak v Evropě funguje již 12 zemí! V Česku zatím zálohování plastových lahví a plechovek podporují největší nápojářské firmy a změnu nyní chystá ministerstvo životního prostředí. Je tedy možné, že se v příštích letech dočkáme dalších změn přispívajících ke zlepšení ekologické situace.