Jak chytat a využít dešťovou vodu

Voda. Životodárná tekutina, bez níž by náš svět doslova nemohl existovat. Právě proto je představa jejího nedostatku děsivá, avšak bohužel nikoliv nereálná. Vlivem různých klimatických změn se blížíme do bodu, kdy začneme přímo palčivě pociťovat šířící se sucho. Je nejvyšší čas postavit se k současné situaci zodpovědně. A jediný způsob, jak vývoj přírodních změn v rámci možností zvrátit, je co nejvíce šetřit vodními zdroji a začít naplno využívat vodu zbytkovou. Velký prostor pro hospodaření nabízí především srážková tekutina.

Z oblohy do nádrže

Máte k dispozici rodinný dům se zahradou nebo víkendovou chalupu? Skvělé. Pak nic nebrání tomu, abyste na pozemku instalovali nádobu na sběr dešťovky. Nádrž na vodu v sobě shromáždí a uchová veškeré srážky, které nám obloha sešle. A co se získanou vodou dělat? Lze s ní zalít květiny a potažmo celou zahradu, použít ji na praní nebo čištění povrchů, na chalupě se s ní umýt či spláchnout WC nebo občerstvit a vykoupat domácího mazlíčka. Možnostem se meze nekladou.

 

Výhoda za výhodou

Srážková voda je pro rostliny i zvířata mnohem zdravější než voda chlorovaná, která často teče z kohoutku. Navíc kromě životního prostředí šetříte i peněženku - dešťovka je totiž zcela, opravdu zcela zdarma. Víte, co je na nadzemní nádrži na vodu super? Manipulaci s ní zvládne naprosto každý. Stačí ji umístit tak, aby do ní stékala voda skrz okap. A to je vše. Z nádrže ji pak získáte díky výpustnému kohoutu, kterým stačí otočit a rázem si můžete vodu natočit do konve, lavoru nebo kýble. Nemusíte se bát přetékání a případné nepříjemné náplavy na pozemku a ošklivých louží. Proti přebytku vody v nádrži bojuje sběrač ve svodové rouře. A co v zimě? Pokud přijdou tak nízké teploty, že by hrozilo zamrznutí tekutiny, lze nastavit sběrač tak, aby přívodu vody do nádrže zamezil.

 

Vyberte si tu pravou

Zapomeňte na neforemné sudy, které vám na zahradě budou strašit. Nádoby na srážkovou vodu, jež jsou dnes v nabídce, jsou skutečnou designovou lahůdkou, která bude vašemu pozemku slušet. Vybírat můžete z nádob, které napodobují klasický dřevěný sud, čtvercových nádrží s dekorem cihliček či s vysokých kvádrů připomínajících kamenný sloup. Rádi byste spíše něco nenápadného, co nebude na pozemku vyčnívat? Pak můžete zakoupit plastovou zelenou nádrž, která splyne s okolím - a třeba i s přídavným podstavcem. Co do velikostí lze také vybírat z několika variant. Na našem e-shopu najdete nádoby až do objemu 1 600 l. Tak neváhejte a hurá na nákup. A na záchranu planety.