Jakou barvu mají kontejnery na odpad

Odpad je, ať chceme, nebo nechceme, nedílnou součástí našich životů. Ač bychom se měli snažit, v zájmu našem i v zájmu planety, o jeho maximální omezení, malému množství, jež produkujeme, se bohužel nevyhneme. Nemusíme ale kvůli tomu věšet hlavu. Většina odpadu, který vytvoříme, může být znovu užitečná. Použité materiály mohou být recyklovány a znovu dobře posloužit. A jak jít recyklaci naproti? No, samozřejmě že tříděním odpadu. Třídit odpad je dnes samozřejmostí pro dvě třetiny českých domácností, což je skvělé. Třídíme ale správně? Víme, který odpad patří do jakého kontejneru? O tom, jak se barevně odlišují jednotlivé kontejnery, se děti učí již v prvních ročnících školní docházky, ale určitě neuškodí si základní barvy zopakovat.

Jakou barvu mají kontejnery na papír?

Papíru každá domácnost vyprodukuje za rok nejvíc v přepočtu na kilogramy. Mezinárodní pravidla recyklace určují, že papír patří do kontejnerů označených modrou barvou. Konkrétní designová podoba nádoby se sice v různých státech může výrazně lišit, ovšem na první pohled jasné modré prvky nechybí na žádné z nich. Pokud se jedná o kontejner ocelový, může mít třeba jen modré víko, u těch moderních bývá k výrobě využit přímo celobarevný plast. Většina kontejnerů je dále označena nálepkou s pokyny, co konkrétně dovnitř patří či naopak nepatří. Ekologicky smýšlející obyvatelé tak mají usnadněnou mnohdy nejistou volbu, zda konkrétní položka náhodou nesměřuje do směsného odpadu.

Jakou barvu mají kontejnery na plast?

Když se rozhlédneme kolem sebe, kam se podíváme, tam je nějaký plastový obal. Plast je totiž velmi praktický a pro materiál na výrobu obalů se opravdu hodí. Zároveň je ale prakticky nerozložitelný. Kam tedy s ním, když se ho potřebujeme zbavit? Jednoduchá odpověď zní: do žluté nádoby. Stejně jako v předchozím případě však množství žluté barvy může být na jednotlivých kontejnerech či popelnicích různé. Některé jsou celobarevné, jiné od ostatních odlišuje třeba jen žlutá etiketa. Typově se může jednat třeba o venkovní kontejner ve tvaru zvonu či kontejner s kolečky s horním plněním. Žlutá barva je na první pohled nejzřetelněji rozeznatelná, takže takový kontejner září mezi svým modrým a zeleným kolegou jako hvězda. Koneckonců má k tomu důvod – právě plasty tvoří totiž největší část každoročně vyprodukované sumy odpadů každého z nás, co se týče objemu.

Jakou barvu mají kontejnery na sklo?

Poslední z tradiční trojice kontejnerů, které patří do základní výbavy každé obce, je tlumeně zelený a patří do něj veškerý skleněný materiál (samozřejmě opět s několika výjimkami, které jsou uvedeny na etiketě nádoby). Pro sklo je nejčastěji využíván zvonový kontejner s bočním otvorem pro vhoz odpadu. Některé odpadní kontejnery na sklo jsou rozděleny na dvě poloviny, z nichž pouze jedna je zelená. Do zelené poloviny pak patří sklo barevné, zatímco do druhé části házíme sklo bílé (respektive průhledné, tedy nebarevné). Také se můžeme setkat s bílou variantou kontejneru, kam bychom měli směřovat pouze a jenom čiré sklo. Ani do jednoho kontejneru nepatří keramika a porcelán, pozor na to.

Další barevné varianty

Kromě tří zmíněných barev se v ulicích českých měst a obcí lze čím dál častěji setkat ještě s dalšími barevnými variantami. Věděli byste, které to jsou a co do nich patří? Prozradíme vám to. Nádoby vynikající oranžovo-černou barevnou kombinací jsou určeny na nápojové kartony (zejména obaly od džusů nebo trvanlivého mléka). Abychom nezahlcovali popelnice na směsný odpad plechovkami a konzervami a s různými součástkami nemuseli jezdit do sběrného dvora, veškerý kovový odpad můžeme směřovat do šedého odpadního kontejneru. Tušíte, na co jsou určeny červené nádoby? Ty slouží pro nefunkční a vyřazená elektrozařízení, ukládáme zde rozbité či dále nevyužitelné spotřebiče. Stále se potýkáme také s velkým množstvím bioodpadu, který v domácnosti produkujeme každý den. Kromě domácího kompostování můžeme ve jménu ekologie zvolit také vyhození do hnědého kontejneru. Takový kontejner ještě není v každé obci samozřejmostí, ale pevně věříme, že situace se brzy změní. 

Chtěli byste se dozvědět více o tom, co do recyklačních odpadních nádob patří, a co se naopak recyklovat nedá? Pak se podívejte na článek ZDE.