Jak zničit červy v popelnici

Prostor odpadní popelnice zjednodušeně představuje jakýsi malý ekosystémem, v němž mohou vznikat a fungovat různé organismy. Vyhozený odpad totiž vytváří ideální prostředí pro množení bakterií, plísní a bohužel také malých živočichů, jako jsou například bílí červi. Jak je z popelnice účinně odstranit? 

Kde se červi v popelnici berou? 

Červi se v popelnici mohou objevit zcela běžně. Zvláště pak tehdy, pokud do popelnice vyhodíte zbytky ryb a masa, případně i hnijící ovoce a zeleninu. Tyto zbytky se následně začnou rozkládat, a to začne lákat létající hmyz (hlavně mouchy), který do takových potravin naklade vajíčka, z nichž se vylíhnou právě červi. A pokud včas nezasáhneme, z červů se následně vyklubou opět nové mouchy. Mít v popelnici takovéto obyvatele je samozřejmě zcela nežádoucí. Jak tedy jejich výskytu efektivně zabránit?

Jak předcházet červům v popelnici?

Nejdůležitější je přirozená prevence. Zaprvé se tedy vždy snažte co nejpečlivěji třídit odpad a do odpadní nádoby na směsný odpad vyhazujte opravdu jen to, co není možné vyhodit do jiné popelnice. Jestliže se budete zbavovat zbytků masa, ryb, kostí či tuku, odpad zabalte do igelitového pytlíku, alobalu nebo papírové utěrky a vložte do odpadního pytle, který pečlivě zavážete

 

Dalším klíčovým bodem je popelnici pravidelně čistit a udržovat její vnitřní prostory v suchu. Neboť právě v mokrém prostředí se různým organismům daří o to víc. Dejte si pozor, zda vám neprosakuje odpadní pytel či zda nevyhazujete vlhké předměty bez jakéhokoliv obalu. 

 

Jako prevenci je také vhodné umístit do popelnice návnady proti hmyzu. Těch je na trhu k dispozici celá řada – od gelových přes různé pasti až po lapače. Dále pak také nezapomínejte popelnici zavírat, ať do ní má létající hmyz minimální přístup. 

Jak s červy v popelnici úspěšně bojovat?

Jestliže se ve vaší popelnici červi objevili, nezoufejte. Má to řešení. 

  1. Použijte vroucí vodu – to je asi nejekologičtější možný způsob. Jednoduše odstraňte z nádoby veškerý odpad, nalijte na dno vařící vodu a zavřete víko. Následně by horká pára měla vykonat své. Vodu můžete také smíchat s trochou octu. 
  2. Sáhněte po nehašeném vápnu – neboť je to právě vápno, které obsahuje látky, jež nežádoucí organismy vysuší. Stejně dobře ale může posloužit i obyčejná sůl.
  3. Zničte červy chemicky – toto řešení je vhodné pro větší množství červů. Skvěle zafunguje rozředěné bělidlo, které zároveň nádobu vyčistí. Další možností je jakýkoliv insekticidní sprej a zkusit můžete i chemikálie běžně dostupné v domácnosti – lak na vlasy nebo čistič povrchů.

DM_05570-Edit copy cerv

Přejeme vám v boji proti hmyzu hodně štěstí! Dejte nám vědět, jak tipy od nás fungovaly.