Jak vyčistit IBC kontejner

K zachytávání dešťové vody nejen na zahrádce se mimo jiné čím dál více používá plastový IBC kontejner. Jde o nádobu sloužící primárně pro přepravu a skladování kapalin včetně užitkové vody. Podobné kontejner bývají zpravidla vyrobeny z odolného materiálu, mají vnější kostru z ušlechtilé oceli a velmi snadno se s nimi manipuluje. Jak je však možné je vyčistit? 

 

IBC kontejnery nejen na vodu

Pro velký objem a široké plnicí hrdlo s vypouštěcím ventilem jsou IBC kontejnery skvělou volbou i do role zásobníku na vodu. Pokud si tedy IBC kontejner také plánujete pořídit, tak máte dvě možnosti – zakoupit nádobu zcela novou, nebo si pořídit již použitou. Tedy repasovanou, a tak i o něco levnější.

 

Použitý kontejner má však v porovnání s tím novým jednu nevýhodu. A to tu, že je třeba ho předtím, než do něj začnete sbírat vodu, opravdu důkladně vyčistit.

young-woman-gd1b11ddb2_1280

Čištění kontejneru z potravinářského průmyslu

Jestliže použitý IBC kontejner pochází z potravinářského průmyslu, a tak víme, že v něm nebyly převáženy žádné nebezpečné látky, můžeme se do jeho čištění pustit sami. Nebude se jednat o nic složitého. Poslouží nám k tomu například nehašené vápno, což je cenově velmi dostupný prostředek. 

Dále můžeme použít také hydroxid sodný, jehož granule smícháme s horkou vodou. K očištění vnější stěny kontejneru je pak vhodnou volbou i líh. 

Na konci každé očistné procedury je nutné vypláchnout nádobu vysokotlakým čističemSe zbytky látek, které jsme z kontejneru „dostali”, pak naložíme stejně jako se zbytky barev, laků apod, a tedy je odvezeme do sběrného dvora.

mceclip0-2

 

Čištění kontejneru se zbytky chemických látek

Pokud si ale pořídíte IBC kontejner, který dříve sloužil v chemickém průmyslu, je nutné nechat ho vyčistit odborně. Podobnému čištění se věnují konkrétní firmy disponující speciální linkou. Pro mytí kontejnerů využívají různé roztoky při specifických teplotách. Tyto roztoky se pak do nádoby vstřikují pod tlakem a kontejner se následně suší suchým vzduchem. 

 

Ovšem ani odborné vyčištění nedokáže zaručit stoprocentní výsledek a eliminaci rizika pozdější kontaminace nasbírané vody. Právě proto vždy doporučujeme na vodu pořídit raději buďto kontejner zcela nový, nebo alespoň takový, který byl dříve používaný v potravinářském průmyslu.