Jak správně třídit odpad a kam co patří

Třídění odpadu - velké a důležité téma posledních let a zároveň jeden z nejjednodušších způsobů, jak alespoň trochu odlehčit přírodě. A že to potřebuje - jak se říká  - jako sůl. Při třídění oddělujeme jednotlivé druhy odpadu dle materiálu a sklo, papír, bioodpad, kartony a další nemícháme s odpadem směsným. Tříděný odpad následně odneseme do k tomu určených kontejnerů, které rozeznáváme podle různých barev. Pokud materiály správně rozlišíme a dodržíme základní pravidla, pak mohou být recyklovány a vráceny zpět do výroby, kde najdou opětovné využití a poslouží ke vzniku nových výrobků. A to je skvělé. Ovšem pozor - pokud odpad roztřídíme špatně, řádně ho neočistíme či ho zařadíme do špatného kontejneru, nejen že naše snaha vyjde vniveč, ale ještě ke všemu ztížíme práci lidem, kteří mají recyklaci na starosti. Pojďme si tedy v následujícím článku znovu představit důležité instrukce pro třídění, abychom udělali opravdu maximum pro ekologii a úsporu přírodních zdrojů. Zelená, žlutá, modrá, oranžová... Jak to se všemi těmi kontejnery vlastně je?

Jak tedy třídit?

Pokud si nejste jisti a nestihnete se před procházkou ke kontejnerům podívat třeba na internet, nebojte se, nic není ztraceno. Informace o správné recyklaci vždy naleznete také přímo na barevných sběrných nádobách. Na kontejnerech jsou umístěny nálepky, které popisují, co do nich patří. Stačí je pročíst a řídit se pokyny a obrázky. Prosté, co říkáte? 

Zelená barva nebo bílá barva (SKLO)

DM_07241-Edit-g

Do tmavě zeleného kontejneru vhazujte sklo. Na některých místech, obzvlášť ve větších městech, se můžete setkat také s bílým kontejnerem určeným na stejný materiál. Pokud najdete vedle sebe nádoby obou druhů, je třeba, abyste sklo roztřídili podle barvy. Sklo barevné patří do zelené a čiré zase do bílé. Pokud se na místě nachází kontejner pouze jedné barvy, dávejte vše do jednoho. Do skleněných kontejnerů můžete vhazovat například lahve od vína, džusu nebo mléka, tabulové sklo z oken a ze dveří nebo sklenice od omáček a přesnídávek. Naopak neměl by se sem vhazovat porcelán a dále také keramika, autosklo, zrcadla, pozlacené nebo pokovené sklo či sklo laboratorní. Navzdory zažitému zvyku vyhozené sklo není třeba nijak rozbíjet, jelikož se bude dále třídit. Mimochodem, věděli jste, že sklo se dá recyklovat do nekonečna? Je to takový malý zázrak. 

 

Žlutá barva (PLAST)

DM_07241-Edit-y

Do žlutého kontejneru patří vše plastové. Jeho barva je opravdu výrazná, takže ho zaručeně nepřehlédnete. Věděli jste, že v průměru plasty zabírají nejvíce místa ze všech odpadů? Jelikož jsou tak náročné na prostor, je velmi důležité plasty před vyhozením do kontejneru sešlápnout nebo zmačkat, aby se jich do jedné nádoby vešlo co největší množství. Do kontejneru na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté pet lahve, kelímky od jogurtů, obaly od CD disků a vše, co je vyrobené z plastu. Pokud bude plastový obal například od jogurtu zašpiněný, je dobré ho vypláchnout. Do žluté nádoby v žádném případě nevhazujte mastné obaly se zbytky potravin nebo čisticích prostředků, linoleum nebo molitan.

 

Modrá barva (PAPÍR)

DM_07241-Edit-b

Do sympatického modrého kontejneru, který má takovou hezkou uklidňující barvu, zamiřte, pokud potřebujete vyhodit papír. Nádoba je určena například na noviny, časopisy, kancelářský papír, krabice (vždy rozřezané nebo sešlapané!), sešity, papírové obaly a knihy bez vazby. Není třeba odstraňovat z papíru kancelářské sponky, s těmi si recyklační procesy dokážou poradit. Modráskovi se vyhněte obloukem, pokud se chcete zbavit kompletních knih s vazbou nebo obalů od vajíček, použitých plenek a hygienických potřeb. Jakkoliv znečištěný a mastný papír sem také nepatří.

 

Oranžová nálepka (NÁPOJOVÉ KARTONY)

Kontejner může být celý oranžový, ale je také přípustné, aby měl libovolnou barvu i  jakýkoliv tvar a pouze byl opatřen oranžovou nálepkou. Jak už nadpis napovídá, oranžová je určena pro nápojové kartony. Patří sem tedy krabice od džusů, vína, mléka nebo šťávy. Krabice je třeba, stejně jako v případě papírových, před vhozením do odpadní nádoby sešlápnout, aby kontejner nebyl hned plný. S čím si chtě nechtě musíte poradit jinak? S jakýmikoliv nápojovými kartony se zbytky jídla a nápojů.

Hnědá barva (BIOODPAD)

Také s bioodpadem si v dnešní době poradíte i v případě, že nedisponujete kompostem, a to díky hnědému kontejneru. Do této nádoby směřují zbytky potravin (ovoce, zelenina, kávová sedlina…) z domácnosti, ale také odumřelé květiny, listí, hlína nebo posekaná tráva. Dávejte ovšem pozor na to, aby se vám do odpadu nepřimotaly zbytky masa, kůže nebo kostí.

 

Už jsme vám prozradili základní informace o barvách kontejnerů a o tom, co do nich patří a nepatří. Existuje ale také řada sporného odpadu, s nímž to není tak jednoduché. Prozradíme vám, jak naložit s materiály, u nichž není tak docela jasné, kam by měly být vyhozeny.

Jak třídit polystyren?

Polystyren vhazujeme vhazujeme do žlutého kontejneru tedy plast, ale vhazujeme po menších kusech.

Jak třídit plechovky od piva?

Zde hodně záleží na systému vaší obce. Někde je možné kovy třídit dohromady např. s plastem, jinde můžete najít kontejnery na kovy na sběrných hnízdech, další možností je kovy odevzdat ve sběrném dvoře či nejbližším kovošrotu​

Jak třídit alobal?

Alobal patří do stejné kategorie jako kovy, ale můžete ho odnést i na sběrný dvůr. Lze je také vyhodit do popelnic na plast, ale to pouze v případě, že jsou tyto nádoby označeny jako kontejnery určené pro sběr kovů.

Jak třídit krabice od mléka?

Mléko bývá nejčastěji baleno do tetrapackových obalů neboli nápojových kartonů. Některé obce mají i zvláštní kontejnery na nápojové kartony, ale když tyto krabice vytřídíte stejně jako plasty, tak chybu neuděláte.

Je velmi důležité šetřit přírodními zdroji. Proč netřídit, když je to tak jednoduché a zabere to jen chvilku času? Pojďte třídit odpad s námi. S našimi kontejnery to půjde ještě o něco jednodušeji. Tak hurá do toho :-).