V Brně se od září budou do žlutých popelnic vhazovat i kovové předměty

V Brně se nově zavádí jednodušší systém třídění odpadu. Od září 2022 budou moci zdejší obyvatelé nově vhazovat do žlutých kontejnerů také kovové potravinářské obaly. Kromě toho dojde i na sjednocení designu všech zbylých kontejnerů. Místo černých, modrých a žlutých budou všechny kontejnery černé a barevné budou mít pouze víko. Co nevidět tak zřejmě Brno čeká velká odpadová revoluce.

Brno zavádí novou dotřiďovací linku

Brno v současné době dostavuje v areálu městské společnosti SAKO Brno automatickou dotřiďovací linku za 330 milionů korun, jejíž součástí jsou účinné separátory kovů, které umějí vytáhnout kovové předměty z haldy plastů. „Automatická třídicí linka, jejíž provoz zkušebně spustíme již v průběhu září, spolehlivě vytřídí až 95 % odpadů včetně kovových obalů od potravin a nápojů. To nás přivedlo k myšlence postoupit v Brně na úrovni třídění a recyklace dále a separovat potravinové kovové odpady přímo,“ prozradil k novému systému třídění odpadu pro Brněnský deník náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

mceclip1

Co se v Brně nově hází do žlutých popelnic? 

Do žlutých kontejnerů mohli v Brně, stejně jako všude jinde, doposud vhazovat pouze plasty, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů nebo mléčných výrobků. Od září pak nově do popelnic bude možné vhazovat také kovové potravinářské obaly, jako konzervy od paštik a dalších potravin, plechovky od kávy a čaje, obaly od pitíček, zavařovací víčka, potravinové tácky, konzervy od jídel pro domácí mazlíčky nebo víčka od jogurtu. S tím vším si totiž dokáže nová linka hravě poradit. 

Výměna tisíce popelnic

Nový vzhled kontejnerů okoukalo Brno od jiných evropských měst, ve kterých tento systém třídění funguje úspěšně již mnoho let. Samotná obměna kontejnerů by pak měla být hotová do 5 let. Vyměněno bude muset být tisíce popelnic. Změna čeká na 2 800 modrých a 3000 žlutých kontejnerů,“ informoval mluvčí odpadové společnosti SAKO Brno Michal Kačírek.