Roční hlášení produkce odpadů do systému ISPOP 2019/2020

Jako každý rok tak i letos vzniká všem producentům odpadů, nebo firmám které s odpady nakládají povinnost podat tzv. ROČNÍ HLÁŠENÍ. Povinnost vzniká každému, kdo naplnil alespoň jednu z následujících podmínek:

  • 100 kg nebezpečného odpadu
  • 100 tun ostatních odpadů (včetně kovů, sutí, komunálního odpadu apod.!)

Produkce se týká celého subjektu za všechny provozovny. Pokud máte povinnost podat roční hlášení a máte více provozoven, je nutné za každou provozovnu zpracovat hlášení zvlášť.

Roční hlášení se zpracovává prostřednictvím elektronického systému ISPOP – www.ispop.cz , ve kterém se musí každý subjekt zaregistrovat. Bez registrace nelze roční hlášení úspěšně podat. Poslední možný termín podání hlášení za rok 2019 je 15. února 2020. Roční hlášení doporučujeme vyplnit přímo online při přihlášení do systému ISPOP.

Co budete potřebovat k úspěšnému zpracování hlášení?

Než se pustíte do vyplňování, budete potřebovat údaje o vašich odpadech. Vyžádejte si tedy od všech firem, které od vás odvážejí odpady, ať vám zašlou tzv. roční evidenci odpadů. Vyžádejte si také tzv. IČZ (identifikační číslo zařízení). Nezapomeňte ani na obyčejné popeláře, kovošrot, kompostárnu, nebo stavební odpady. Vše spadá do povinnosti. Nezapomeňte rozlišit své jednotlivé provozovny.

Zadání údajů do systému ISPOP

Jakmile máte potřebné podklady o odpadech a dokončenou registraci do systému, je potřeba vyplnit buď přímo v systému produkci jednotlivých vašich provozů, nebo do formuláře, který si ze systému stáhnete do počítače. Po vyplnění všeho potřebného pro hlášení systém hlášení přijme. Pokud bude v hlášení nějaká chyba, sytém vás upozorní. Chybu může systém objevit až po nějakém čase, takže se může stát, že vám přijde třeba v květnu žádost o doplnění, nebo upřesnění.

Na co si dát pozor?

Častou chybou při přihlašování do systému bývá složité heslo. Doporučujeme jak přihlašovací jméno, tak heslo kopírovat a vkládat. Pokud jste nově registrovaný subjekt v systému, platnost přiděleného prvního hesla je 30 dnů. Do této dobu je potřeba se do systému přihlásit a heslo změnit.

Doporučujeme také sledovat plánované odstávky systému na webových stránkách. Může se stát, že systém bude odstavený klidně i několik dnů.

S termínem podání hlášení neotálejte. Čím blíže je termín 15. února 2020, tím více subjektů hlášení podává. Systém je často přetížený a nemusí být zrovna dostupný.

Více informací naleznete přímo na www.ISPOP.cz, nebo můžete při technický problémech volat infolinku systému 267 125 267.