Co nepatří do kontejnerů: Jaké jsou nejčastější mýty v třídění odpadů

Dle informací z roku 2021 třídí odpad v České republice až 73 % domácností. Mohlo by se tak zdát, že třídění odpadu máme v malíku a nepotřebujeme s ním poradit. Spousta odpadu je ale stále zahalena do kabátku neznáma. Jak je to například s ruličkou od toaletního papíru, účtenkami, nebo třeba holítkem? Pojďme si to společně rozebrat.

Co nepatří do Kontejnerů na papír

DM_07241-Edit-b

Do kontejneru na papír patří pouze čisté části papíru, proto taková znečištěná krabice od pizzy do tříděného odpadu nepatří. To stejné platí pro znečištěné kapesníky nebo třeba použité kuchyňské utěrky. Do kontejneru na papír také nepatří účtenky vyrobené z termopapíru. Ty poznáte dle namodralé barvy a vhazují se do směsného odpadu. A jak je to s výše zmíněnými ruličkami od toaletního papíru, obaly od vajec nebo třeba papírovou obálkou s plastovým okýnkem? Technologie pokročily a nyní už můžete tento odpad vhazovat do kontejneru na papír.

Abyste se v třídění papíru lépe orientovali, zde máte vysvětleno nejzákladnější označení:

PAP 2O - vlnitá lepenka

PAP 21 - hladká lepenka, časopisy, dopisy

PAP 22 - papír

PAP 23 - karton

PAP 24-39 - ostatní papír

A na závěr k papíru: Buďme ohleduplní a veškerý papír před vhozením do kontejneru vždy rozložte či sešlápněte. 

papir

Co nepatří do Kontejnerů na plast

DM_07241-Edit-y

U třídění plastů platí, že by odpad neměl být znečištěný tukem. Do plastů tedy nepatří umaštěný tácek, obaly od chipsů, ale i láhev od oleje. Naopak takový kelímek od jogurtu už vymývat nemusíte a můžete ho s klidem vhodit do kontejneru na plast. Pokud třídíte pet lahve, myslete vždy na to, abyste lahve sešlápli.

Na začátku článku jsme psali o holítku, to je malý chyták. Holítko obsahuje více druhů materiálů a patří tedy do směsného odpadu.

A jaké jsou recyklační symboly plastů?

PET, HDPE, LDPE, PP, PS, 1, 2, 4, 5, 6, 7

 

U plastů to ale není jen tak. Všichni víme, že patří do žlutého kontejneru, jaké další kombinace tam ale patří?

PET/1 - polyethylentereftalát

HDPE/2 - vysokohustotní polyetylén (mikroten)

LDPE/4 - nízkohustotní polyetylén (tzv. igelit)

PP/5 - polypropylén

PS/6 - polystyren

O/7 - ostatní plast

plast

Co nepatří do Kontejnerů na sklo

DM_07241-Edit-g

Do kontejneru na sklo rozhodně nepatří keramické a porcelánové výrobky. Co však nyní už třídit můžete je tabulové sklo! Na příslušných kontejnerech najdete z boku podlouhlý otvor, který je určen právě na tabulové sklo.

Jak je to se sklenicemi s papírovou etiketou a víčkem? Celou ji můžete vhodit do kontejneru na sklo. Třídící linky si nyní poradí nejen s víčkem a etiketou, ale i s tím, pokud je sklenice znečištěná. A co takové barevné lahve od sektu a vína? I ty můžete třídit společně s etiketou i uzávěrem.

Základní recyklační symboly skla:

GL 70 - čiré sklo (bílá popelnice)

GL 71 - zelené sklo (zelená popelnice)

GL 72 - hnědé sklo (zelená popelnice)

A zrcadla? Ty, prosíme, odvezte do sběrného dvora.

sklo