Jak dlouho se rozkládá odpad

Produkce odpadu, jeho nadměrné množství a důraz na třídění - oprávněně žhavé téma posledních let. Proč je tak důležité o odpadu racionálně uvažovat, snažit se ho omezit na minimum, třídit i recyklovat opravdu svědomitě a především nevyhazovat nic, co tam nepatří, jen tak do volné přírody? Pojďme se dnes na celou věc podívat optikou délky rozkladu různých materiálů. Jakou zátěž pro přírodu způsobíme, pokud odhodíme zbytek jablka, papírový kapesník nebo plastovou lahev? To vše se dozvíte níže.

 

Bioodpad a další potraviny

Mezi bioodpad řadíme zbytky potravin - konkrétně zbytky ovoce a zeleniny, rostlin, čajové sáčky nebo kávovou sedlinu. Z této skupiny se nejlépe daří ohryzkům, rozloží se zhruba za dva týdny od vyhození. O dost déle to trvá slupkám, například ta od pomeranče dosáhne celkového rozkladu až za rok. Čajový pytlík zcela splyne s půdou kolem sebe za šest měsíců. Ale co taková žvýkačka? Ta vydrží dlouhých padesát let.

 

Papírové výrobky, hygienické potřeby a oblečení

Papír je vyrobený ze dřeva - mohlo by se tedy zdát, že se v přírodě znovu rozpadne takřka okamžitě. Není to ale tak jednoduché. Kapesníčky, papírové utěrky, novinový, dopisní nebo kancelářský papír… tomu všemu musíme dopřát čas alespoň pět měsíců. Hygienické potřeby jako toaletní papír, tampony nebo vlhčené ubrousky potřebují minimálně dva roky. Aktuální je nyní v souvislosti s pandemií koronaviru téma rozkladu jednorázových roušek a respirátorů. V tomto ohledu přesný poločas rozpadu nevíme jistě, ale vzhledem k použitým materiálům se dá předpokládat, že se bude jednat o desítky let.

Co se týče oblečení, ponožky nebo bavlněné tričko se rozloží zhruba za rok a půl. Kožené výrobky (boty, pásky nebo rukavice) jsou na tom poněkud hůře a doba jejich rozkladu se počítá na celé desítky let

 

Největší držáci

Pokud patříte mezi kuřáky, pak si dobře rozmyslete, kam odhazujete nedopalky. Přírodě totiž trvá až padesát let, než si s nimi poradí. Maminky malých dětí možná překvapí, jak velkou zátěží je pro životní prostředí obyčejná jednorázová plenka - rozkládá se totiž celou jednu čtvrtinu tisíciletí! Odhozená plechovka vydrží až padesát let, plastové lahve dvakrát tolik, stejně tak hliníková folie. Stoprocentně největší hrozbou pro přírodu je pak sklo a polystyren. Pravděpodobná doba rozkladu se odhaduje na celých tisíc let. Je ale možné, že úplně se nerozloží nikdy.

 

Mrkněte na naše popelnice na tříděný odpad.