Jak propojit sudy na dešťovou vodu

Mít zahradu je snem spousty lidí. Ti šťastlivci, kteří ji mají, si ale také uvědomují, kolik práce taková zahrada obnáší. A co víc, péče o ni se může skutečně prodražit. Jen těžko odložíte sekačku a vrátíte se k sekání kosou. Na zalévání ale můžete hravě ušetřit. Stačí jen efektivně využívat dešťovou vodu.

e-seine2

Díky zachycování a využívání dešťové vody aktivně chráníte ohrožené vodní zdroje. Navíc hospodařením s  vodou pomáháte nejen životnímu prostředí, ale také vaší peněžence.

Dešťová voda dokáže najít své využití jak v domácnosti, tak na zahradě. Pro péči o vaši zeleň je navíc naprosto ideální, protože je rostlinám přirozená. Možná už jste si nějaké nádoby k zachycení dešťové vody pořídili a přemýšlíte, jak je propojit v jeden efektivní systém. Jak tedy na to?

water-g0516cdf3a_1280

 

Jak propojit dva sudy na dešťovou vodu

Zahrádkáři, kteří se naučí dešťovou vodu využívat, často nezůstávají u jednoho sudu. Víc nádob totiž znamená více vody. Jenže jak si pojistit skutečnost, že všechny nádoby budou stejně plné a uživatelné?

 

Postačí vám hadice nebo ohebná trubka

Zajistit si stejné množství dešťové vody v obou nádržích je jednoduché! Stačí je propojit. Pokud nevíte jak, máme pro vás dobrou zprávu. Postačí vám obyčejná hadice. Ta pak zajistí, že bude hladina v obou sudech dosahovat stejné úrovně.

Délku hadice si zvolíte podle potřeby. Pak už jen stačí tuto hadici naplnit vodou a dlaní nebo špuntem uzavřít oba konce. Každý z nich pak ponořte do jednoho ze dvou sudů. Cíleně říkáme „ponořte“, protože je třeba, aby oba konce hadice sahaly pod hladiny sudů.

V okamžik, kde je hadice nebo trubka na obou koncích zanořená pod vodu, můžete uzavření jejich konců uvolnit. V tento okamžik totiž začíná pracovat fyzika a voda v obou sudech se začne vyrovnávat.

 

Při odčerpávání vody buďte obezřetní

Nyní můžete používat vodu z obou nádob a mít jistotu, že jejich hladiny budou vyrovnané. Problém může nastat v okamžik, kdy odčerpáte vody příliš a hladina vody klesne pod ústí propojovací hadice. Pak je třeba po dostatečném naplnění sudů celý proces opakovat jako na začátku.

Chcete-li mít jistotu, že se do spojovacího mostu nedostane vzduch dřív, než využijete dostatek vody, zvolte takovou délku hadice, která bude v obou sudech sahat co nejvíce ke dnu. Také zkontrolujte, zda není nijak poškozená nebo děravá.

 

Jak dešťovou vodu zachytávat

Dešťovou vodu můžete zachytávat do nejrůznějších nádob. Nicméně řešení v podobě starých barelů a lavorů není zrovna estetickou záležitostí. Lepší je proto zakoupit nádrž přímo určenou pro zachytávání dešťové vody. Ta na sebe může brát mnoho podob a stát se krásným doplňkem každé zahrady.

Nádoby na dešťovou vodu jsou speciálně upraveny tak, aby užívání vody usnadňovaly. Pokud si vyberete nějaký ze sudů nebo nádrží z naší nabídky, můžete si dávkování vody usnadnit výpustným kohoutem.

 

Využijte svou zahradu na maximum

Meziročně rostoucí ceny vody a potřeba chránit přírodu vede čím dál více domácností k využívání vody dešťové. Pokud je vaší hlavní motivací právě ochrana životního prostředí, pak neplýtvejte ani v dalších ohledech. Pořiďte si na zahradu i kvalitní kompostér a staňte se soběstačnou domácností!

Substrát, který vznikne přirozeným rozkladem bioodpadu, skvěle poslouží pro bohatou úrodu na vaší soukromé zahrádce. Navíc budete mít jistotu, že jste vše zvládli svépomocí a přirozeným způsobem.

compost-g4d0bec7ff_1280

 

Dopner vám pomůže žít v souladu s přírodou

Plýtvání, nešetrné zacházení s přírodními zdroji a nesprávné nakládání s odpadem vede k mnoha problémům, které sužují životní prostředí. Tohle dobře víme, a tak vám na cestě s dobrým hospodařením rádi pomůžeme. Prohlédněte si naši širokou nabídku a změňte vaši domácnost k lepšímu ještě dnes.