Zlaté pravidlo dnešní doby (3 R)

Znáte zlaté pravidlo dnešní doby? Je to 3 R - ruce, roušky a rozestupy. V současné době o tom, že toto pravidlo máme dodržovat slyšíme a čteme ze všech stran - z rádia, novin, televize, atd. Co ale jednotlivé detailně body znamenají? 

 

Ruce

Na mytí rukou platí známé rčení - “Čistota půl zdraví”. Už jako malé děti nás rodiče nabádali k mytí rukou před jídlem a pokaždé, když se vrátíme z venku. Dodržujeme však toto doporučení stále? A proč je tak důležité? Až 80 % veškerých infekčních onemocnění se šíří právě pomocí špinavých rukou. 

1

Mytí rukou doma je jednoduché, protože teplou vodou a vhodným mýdlo, nejlépe tekutým a dezinfekčním disponujete. Pamatujete si však, jak dlouho je třeba si umývat ruce, tak aby byly dostatečně čisté? Je to alespoň 30 sekund, ale kdo z nás si tak dlouho ruce po vodou myje. Při mytí rukou bychom se měli zaměřit i špatně dostupná místa, jako je oblast pod nehty i mezi jednotlivými prsty. V případě, že nosíte prstýnky, je třeba myslet i na správné mytí pod nimi, kde by mohly nečistoty ulpívat. 

Dbát na dostatečně čisté ruce před jídlem když nejste právě doma, je však problematičtější. Kdo z nás si nosí s sebou dezinfekční tekuté mýdlo? Na mnoha místech však nemáte možnost si ani umýt ruce vodou, natož teplou. Je tedy nutné sáhnout po nějakém alternativní řešení a tím jsou dezinfekční spreje a gely. Díky tomu, že jsou beoplachové, tak je můžete používat kdekoliv a kdykoliv budete potřebovat. 

Co je lepší dezinfekční sprej či gel? Dezinfekční spreje využijete, jak na ruce, tak poté například i na čištění různých povrchů, např. displejů vašich telefonů. Dezinfekční gely na ruce jsou oproti sprejům více šetrné k pokožce. U obou přípravků si navíc můžete vybírat zdali chcete variantu se stříbrem či bez stříbra.



Roušky 

Roušky, ochranné masky či respirátory jsou velmi účinnou obranou proti přenosu mikroorganismů, které mohou způsobovat různá onemocnění - coronaviry a dalšími viry. Jejich nošením tak pomáháte tlumit jakoukoliv epidemii. Je to díky tomu, že kapénky na nich ulpívají a nedostávají se do vzduchu, kde je mohou vdechnout další lidé. 

V nabídce na trhu jsou navíc i roušky ošetřené nanostříbrem, které využívají přirozené vlastnosti stříbra. Stříbro totiž od nepaměti funguje jako přírodní antibiotikum. 

2

Rozestupy

Ve vnitřních prostorách bychom se měli držet pravidla alespoň 2 metrových rozestupů. Zvýšením osobního prostoru tak snížíme riziko přenosu mikroorganismů na ostatní osoby. 

3

 

 

Použité zdroje: https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/09/letak-3R.pdf