Rozměry popelnice - Dvakrát měřte a jednou vyberte popelnici!

Víte, jakou popelnici vybrat, aby si s ní popelářské auto poradilo? A kolik místa ve skutečnosti zabere popelnice 120 l a 240 l?

Normy popelnic napoví o jejich dispozicích (rozměrech)

Pořizujete popelnici? Pak se ujistěte, že její velikosti odpovídají normám. Ty totiž určují rozměry, a především konstrukce popelnic, se kterými si popelářská auta poradí. Většina popelářské techniky v České republice dokáže zvednout a vyprázdnit plastové popelnice, které jsou vyrobeny podle normy EN 840 (-1, -2, -3, -4)nebo DIN 6629, která představuje normu pro moderní kulaté popelnice 110 l.

Konkrétní normu odpadové nádoby, se kterou si popelářské auto poradí, můžete zjistit u popelářské společnosti nebo na svém obecním úřadě. Případně na příslušném oddělní městského úřadu. Na každém centimetru totiž záleží, a i drobná nepřesnost může způsobit, že popelářské auto popelnici nedokáže zvednout a vyprázdnit.

Kromě ujištění, že vám popelnici vyzvednou a vyvezou, se vyplatí znát rozměry kvůli umístění popelnice. Vleze se do připraveného přístěnku? V tom vám poradí tabulka s orientačními rozměry popelnic.

Typ

Objem

Rozměry v mm (š × h × v)

Pozinkovaná popelnice 110 l

110 l

Ø 440 × 910

Plastová popelnice 120 l

120 l

480 × 555 × 996

Plastová popelnice 240 l

240 l

580 × 735 × 1070

 

Popelnice se vám vleze na určené místo a popelářské auto s ní nebude mít problém? Před samotnou koupí si ještě rozmyslete, jak velkou popelnici potřebuje právě vaše rodina nebo firma.   

Rozměry plastové popelnice 120 l

parametry120

Rozměry plastové popelnice 240 l

parametry240

Norma pro velikost popelnice. Certifikát jako známka kvality

Díky normě znáte velikost a můžete se spolehnout, že popelářské auto popelnici dokáže vyzvednout a vysypat. Zajímejte se také o certifikáty, které ukazují určitou kvalitu výroby a také samotné popelnice.

Co znamenají jednotlivé certifikáty?

ISO 9001dokládá dostatečný dohled pracovníků managementu kvality během výroby popelnice, která pak například vlivem mrazu nepraskne.

ISO 14001dokládá, že popelnice byla vyrobena s ohledem na životní prostředí.

ISO 18001získávají firmy, které splňují požadavky na bezpečnost práce.

UNcertifikát pro přepravu nebezpečných odpadůumožní uložit například chemické látky, nebezpečné odpadky nebo další výrobky, které mohou ovlivnit život lidí.

TÜV Product Service GmbH certifikát potvrzuje, že technické požadavky normy jsou opravdu splněny.