Jak vybrat kompostér

DopnerUčarovalo vám kouzlo kompostéru? Tenhle zázračný vynález je opravdu něco. Kompostováním zpracujete bioodpad tím nejlepším možným způsobem a díky přirozeným půdním procesům získáte úrodnou zeminu pro další pěstování. Kompostér dokáže všechny procesy značně urychlit a tím vám usnadní veškerou pěstitelskou činnost. Rozhodnout se pro jeho umístění na zahradu je tedy správná volba. Půjdete do toho? Výborně - teď už jen zbývá vybrat ten pravý kompostér vám ušitý na míru.

 

Správný kompostér na správnou zahradu

Základním kritériem pro výběr kompostovací nádoby je velikost pozemku, na němž ji budete využívat. Dle rozlohy zahrady či sadu odhadnete, kolik odpadu zhruba vyprodukujete. Můžete započíst i bioodpad z domácnosti. Minimální objem kompostéru je nicméně v každém případě 0,5 m³.

Co se týče materiálu, jednoznačně doporučujeme pořídit kvalitní plastovou nádobu. Plast se pyšní dlouhou výdrží, odolností vůči mechanickému poškození a nejrůznějším výkyvům počasí. Na těch nejlepších kompostérech najdete navíc množství vzduchových průduchů, které urychlí činnost mikroorganismů v půdě, regulační ventil a boční víčka.

 

Alternativa pro otevřené kompostování

Patříte spíše mezi zastánce otevřeného kompostování? Pak pro vás bude ideální volbou kompostovací silo. Silo je jakousi ohrádkou, nejčastěji opět plastovou, která více připomíná klasický kompost, jak ho známe. Je otevřené seshora i zespoda a jeho výhodou je bezesporu variabilita a flexibilita. Po uzrání kompostu stačí silo rozebrat a máte k vytvořenému materiálu okamžitě přístup. Navíc na zahradě působí ještě nenápadněji než zavřený kompostér. Ať už se rozhodnete pro kompostovací silo, či pro kompostér, jedno je jisté - pořídíte si velkého pomocníka, díky němuž budete mít zahradnické práce ještě raději.

 

Kompostovací sila Kompostéry
SK4_9399

  

mceclip0-3