Jak funguje kompostér

Zahradní kompostéry jsou úžasným vynálezem, který dokáže značně usnadnit život všem pěstitelům. Kompost jako takový pro vás určitě není pojem neznámý. Venkovní kompost, tedy ohraničený prostor, do něhož směřuje bioodpad z domácnosti i z pozemku, jste už jistě někdy využili nebo je stále součástí vaší zahrady. Na kompostu se veškerý odpad rozkládá v ideálních podmínkách a vzniká z něj perfektní přírodní hnojivo a úrodná zemina, kterou lze využít na další pěstování. Kompostér nicméně celý proces posouvá o level výš a poskytuje ještě lepší výsledky v kratším čase. 

compost-g4d0bec7ff_1280

Kouzlo nenápadné nádoby

Kompostér je v podstatě takový jednoduchý stroj času. Dokáže vzít přirozené biologické procesy a značně urychlit jejich postup. Kompostér napodobuje biologické půdní pochody, za něž jsou zodpovědné různé mikroorganismy - tzv. humifikaci. Při kompostování probíhá rozložení organického odpadu jak rostlinného, tak živočišného původu na prsť, jinak také humus, což je právě ta nejkvalitnější úrodná půda, kterou chceme získat. 

Přirozené půdní procesy jsou nicméně běh na poměrně dlouhou trať a právě kompostér umí čas nutný k rozkladu značně zkrátit. V uzavřeném prostoru vytvoří ty nejideálnější podmínky pro humifikaci a jeho konstrukce je navržena tak, aby zde organismy mohly co nejefektivněji konat svoji práci. 

Hlavní pozitiva kompostéru

Největší výhodou kompostéru je bezesporu již zmíněná schopnost urychlit rozklad v něm uloženého odpadu. Za zmínku ale určitě stojí i několik dalších plusů tohoto pěstitelského zázraku. Tím prvním je design. Kompostovací nádobu můžete vybírat rovnou z několika variant. Buďto bude svým nápaditým vzhledem tvořit trefnou dekoraci vašeho pozemku, nebo díky nenápadné zelené barvě dokonale splyne s okolím a nebude působit nijak rušivě. Dalším pozitivem je pevné odklápěcí víko, které vám umožní odpad bezpečně uzavřít, ale zároveň k němu budete mít kdykoliv snadný přístup. Kompostéry odolají povětrnostním vlivům i špatnému počasí a v neposlední řadě jsou vyrobeny z recyklovatelného materiálu, nejsou tedy žádnou ekologickou zátěží.