3 ekologické způsoby, jak letos vylepšit vaši zahradu

Krásná a funkční zahrada navozující příjemný pocit rozhodně nemusí znamenat obrovské investice. Naopak. S několika jednoduchými triky můžete svůj venkovní prostor proměnit do harmonického a na pohled krásného místa poměrně snadno. Aneb připravili jsme si pro vás hned 3 ekologické tipy, jak letošní rok povznést zahradu a ušetřit přitom peníze i přírodu.

 

Využijte staré palety

Naprosto senzačním materiálem pro finančně nenáročné úpravy zahrady jsou palety! Lze z nich totiž vytvořit snad cokoliv – od zahradní lavice až po stůl či květinové záhony. Nejenže tak efektivně zpracujete staré a nevyužívané palety, ale navíc zahradě vdechnete zcela nový rozměr. 

 

TIP: Pomocí paletových bedýnek/palet zkuste vytvořit vertikální zahradu. Ta následně zakryje například nevzhlednou zeď nebo plot. Vertikální zahrada je velkým trendem a skvělým řešením pro malé zahrady, kde zároveň představuje pohledovou zajímavost.

 

V zahradě nesmí chybět voda

V zahradě by z podstaty věci neměla nikdy chybět voda. Vodní prvky představují perfektní způsob, jak ze zahrady udělat skutečný ráj k odpočinku nejen v horkých letních dnech. 

 

Voda v zahradě nesmí chybět nejen z estetického důvodu, ale i z toho praktického. Pořízením nádrží na vodu přispějete k šetření vody, které si současná situace související s klimatickými změnami žádá čím dál více. Nádrže na vodu schraňující dešťovou vodu podporují ohleduplnost k přírodě a v neposlední řadě i šetrnost k vodním zdrojům. Není žádným tajemstvím, že celou planetu sužuje čím dál větší sucho a úbytek podzemní vody. Šetřit s vodou je proto nezbytné!

 

Nádrže na dešťovou vodu jsou skvělým řešením pro majitele rodinných domů, zahrad i teras. V nádobě lze shromažďovat srážkovou vodu, která následně výborně zastane nejen zalévání zahrady, ale i mytí, praní či splachování WC. Dále také dokáže napojit domácí zvířata. Pokud na své zahradě nádrž na vodu nemáte, letos nastal nejvyšší čas to napravit. 

nádrž 

 

Bio popelnice a kompostéry

Třídění bioodpadu by dnes již mělo být naprostou samozřejmostí. Máte-li zahradu, oddělovat kompostovatelné zbytky potravy a nevyhazovat je do běžného směsného odpadu pro vás bude hračka! Stačí, když si pořídíte bio popelnici či zahradní kompostér.

Každý zřejmě dobře ví, kolik odpadního materiálu je běžná domácnost schopna každý den vyprodukovat. V tu chvíli přichází na scénu plastová popelnice na bioodpad od Dopneru, jež je pro tento účel doslova stvořená. Snadno se ovládá díky kolečkům, tiché víko nebude