Jak vybrat velikost a objem popelnice a kontejnerů, která bude tak akorát?

Stojíte před rozhodnutím, jak velkou popelnici vlastně potřebujete? Na českých ulicích a dvorech se setkáte nejčastěji s plastovou popelnicí o objemu 120 litrů nebo 240 litrů. A možná se vám občas poštěstí vidět klasickou pozinkovanou popelnici 110 litrů. Jaká je ale pro vás ta pravá? Poradíme vám!

Na velikosti popelnice záleží

120Už při pořizování popelnice zvažte několik faktorů, které vám mohou vybírání usnadnit. Tím hlavním je počet členů v domácnosti. A nejen ten aktuální, ale i ten v blízké budoucnosti. Pokud tedy očekáváte nového nájemníka, myslete na rezervu.

Dalším důležitým ukazatelem je četnost vývozů popelnicve vaší ulici. Vyvážení popelnic jednou nebo dokonce dvakrát do týdne je výhoda, díky které si můžete pořídit menší popelnici.

Při výběru popelnice na směsný odpad můžete využít orientační tabulku:

Osoby v domácnosti

svoz 2× týdně

svoz 1× týdně

svoz 1× za 14 dní

2

popelnice 110 l

popelnice 110 l

popelnice 120 l

4

popelnice 110 l

popelnice 110 l

popelnice 120 l

6

popelnice 120 l

popelnice 120 l

popelnice 240 l

8

popelnice 120 l

popelnice 240 l

popelnice 240 l

 

Třídění ušetří místo!

Váháte mezi dvěma různě velkými popelnicemi pro svou domácnost? Velikost můžete zvážit také podle toho, jak moc třídíte odpad. Pokud jste si oblíbili myšlenku třídění a často podnikáte vycházku k barevným kontejnerům na tříděný odpad, vyhodíte pak o poznání méně odpadu. Počítejte pak průměrně s 6 litry směsného odpadu na osobu za 1 týden.

Kromě toho můžete přihlédnout k tomu, jak často doma býváte. Kdo totiž doma skoro není, ten nemá co vyhazovat. Zvláště, pokud jste si oblíbili jezení mimo domov. Právě při vaření totiž vznikne největší část odpadu. 

Kontejnery pro bytové domy

I v případě svozu odpadu pro bytový dům můžete využít několik popelnic. Vhodnější a často také výhodnější se zdají být ale kontejnery 1100 litrů, které přistavíte na dvůr nebo před bytový dům. Vyplatí se především, když v domě bydlí větší počet lidí.

Nepořizujte ale kontejner na odpad bez rozmyslu. Je důležité, abyste se k němu dostali jak vy, tak především popeláři. A tak zkontrolujte šířku vjezdudo vnitrobloku, kam kontejner umisťujete, nebo případné překážkyjako jsou schody při cestě ke kontejneru.